/

Mesz – co powinieneś o nim wiedzieć…

Mesz – co powinieneś o nim wiedzieć…

Żołądek konia jest bardzo mały, dlatego wiele koni czerpie korzyści z trzech lub więcej karmień dziennie. Popularnym sposobem na dodatkowy posiłek jest mesz, który jest źródłem łatwostrawnych składników odżywczych takich jak białko, witaminy, minerały oraz przede wszystkim włókno. Wprowadzając do diety konia mesz należy być, jednak uważnym, ponieważ może przynieść mu zarówno wiele korzyści jak i szkody. Wszystko zależy od jego składu oraz sposobu podawania, dlatego w dzisiejszym wpisie przedstawię co powinieneś o nim wiedzieć…

Mesz to mieszanka paszowa uzupełniająca dla koni do podawania na mokro. Tradycyjny mesz składał się z siemienia lnianego, otrębów pszennych, owsa oraz oczywiście wody. Jego przyrządzenie wymagało kilku czynności: zagotowanie siemienia i zalanie nim niegniecionego ziarna owsa, zasypanie otrębami pszennymi oraz odstawienie na około 2 godziny pod przykryciem. Jak widać jest to proces czasochłonny, dlatego na rynku pojawia się coraz więcej szybkich w przygotowaniu oraz zbilansowanych pod względem składników mieszanek pod nazwą meszu. 

Mimo zapewnień producentów zawsze warto zwrócić uwagę na skład gotowego meszu. Wysoki udział komponentów powlekających takich jak siemię lniane i makuch lniany to podstawa, dlatego przed zakupem sprawdź ich procentową zawartość. W przypadku, gdy producent nie podał takiej informacji sprawdź, które miejsce w kolejności zajmują na liście składników. Im dalej, tym ich udział w produkcie jest mniejszy. Komponenty powlekające zawierają śluzy roślinne, które osłaniając błonę śluzową przewodu pokarmowego, zapobiegają powstawaniu wrzodów oraz łagodzą podrażnienia czy stany zapalne. Dodatkowo siemię lniane jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na kondycję skóry, sierści i kopyt. Kolejnym, powszechnym składnikiem meszu są otręby pszenne, jednak ich wadą jest duża zawartość fosforu w stosunku do wapnia, co może źle odbić się na strukturze kośćca konia. W celu zapewnienia odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu, mieszanka powinna zawierać zmniejszoną ilość otrębów pszennych, a zwiększoną komponentów bogatych we włókno i w wapń, czyli wysłodków buraczanych oraz lucerny. Zapewne w składach meszy spotkasz się, zarówno z wytłokami owocowymi: jabłkowymi, porzeczkowymi czy aroniowymi, które nie dość, że są źródłem włókna to dodatkowo poprawiają smakowitość 😋. Pozostałe komponenty są już zależne od indywidualnych potrzeb. Dla konia z problemami układu pokarmowego lub oddechowego sprawdzi się mesz ziołowy, dla niejadka owocowy, a dla wierzchowca narażonego na intensywny wysiłek z elektrolitami.

Mesz można stosować u wszystkich koni, jednak szczególnie polecany jest koniom ze schorzeniami układu pokarmowego, ponieważ sprzyja rozwojowi prawidłowej mikroflory jelitowej, a stosowany profilaktycznie zapobiega kolkom. Jest, również łatwy do przeżuwania i pobudza apetyt, dlatego może okazać się bardzo pomocny w żywieniu koni w rekonwalescencji oraz starszych, mających problemy z uzębieniem i utrzymaniem masy ciała. Dodatkowo, dzięki smakowitości i aromatowi sprawdzi się nie tylko jako pasza dla niejadków, ale i ułatwi przemycenie suplementów lub leków często niechętnie spożywanych przez konie.

Mesz najbezpieczniej podawać 2-3 razy w tygodniu jako posiłek dodatkowy – ważne żeby zachować regularność. Przy podawaniu codziennie pamiętaj o zmniejszeniu dawkowania, ponieważ jest to dodatkowa porcja energii i składników analitycznych w diecie twojego konia. Jeśli jesteś posiadaczem nadpobudliwego jednorożca możesz podawać mesz zamiast jednego z posiłków, aby uniknąć nadmiaru energii. Przed przygotowaniem produktu zawsze zapoznaj się z zaleceniami producenta na opakowaniu dotyczącymi ilości wody oraz czasu moczenia. Konsystencję możesz dostosować do upodobań wierzchowca poprzez dolanie wody, a w celu urozmaicenia do gotowego posiłku dodać owoce lub warzywa. Mesz należy skarmiać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ namoczone pasze szybko ulegają fermentacji, zwłaszcza w czasie upałów. Zimą najlepiej podawać go na ciepło by pomóc zwierzęciu w ogrzaniu się. Latem, natomiast warto podać go na zimno, po przestudzeniu w formie zupki, dzięki czemu naturalnie ochłodzi organizm Twojego konia i dodatkowo uzupełni płyny. 

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże wam przy wyborze meszu dla waszego konia. W razie wątpliwości zachęcamy do skorzystania z porady dietetyka! 

Anna Porożyńska

Przypisy:

Brooks, Coy C., and Charles M. Campbell. "Horse nutrition." (1981).
Geor, Raymond J., Patricia Harris, and Manfred Coenen. Equine applied and clinical nutrition: health, welfare and performance. Elsevier Health Sciences, 2013.
Kiczorowska, Bożena, Renata Klebaniuk, and Agata Bielak. "Żywieniowa profilaktyka w schorzeniach przewodu pokarmowego koni." Wybrane zagadnienia produkcji zwierzęcej: 93.
Meyer, H. "Coenen M." Żywienie koni. PWRiL, Warszawa(2009).
Ralston, Sarah L. "Feeding dentally challenged horses." Clinical Techniques in Equine Practice 4.2 (2005): 117-119.